Isnin, 19 Mac 2012

roja' dan khauf

bismillah wassolatu wassalam lirasulillah

berkali-kali mata ini meneliti bait-bait indah sajak yang tulus dari mu wahai mu'allim, muaddib, murabbi. Rindu benar rasanya pada ustazah Karimah. pesan ustazah,

"Pelajarku! anakku!
Dengan ilmu hatimu menjadi taqwa
tawakkal, takut kepadaNya
raja' kepadaNya
cinta dan kasih kepadaNya
untuk bertemu di Jannatul Ma'wa.."
 Dengan ilmu... roja'(harap) dan khauf(takut). tiada kedua-duanya, maka tiadalah taqwa dan yang lain. Itu yang saya faham.

"Sesungguhnya mereka telah berlumba-lumba dalam usaha-usaha kebaikkan, dan mereka berdoa kepada Kami dengan penuh harap dan takut, dan mereka itulah orang-orang yang tunduk hatinya kepada Kami." (al-Anbiya':90)

Khauf

Ertinya takut. Perasaan yang akan menimbulkan keresahan dalam hati. Perasaan takut lah yang menjadi benteng kepada seseorang itu untuk melakukan sesuatu kesalahan dan maksiat. Takut jika Allah menarik nikmat yang tersedia dikecap, dan takut jika bala' Allah menimpa keatas diri.

Roja'

Ertinya harap. Allah mempunyai sifat irodat (berkehendak). Dengan kata lain Allah tidak akan memberikan manusia sesuatu kebaikan, nikmat, kehinaan, dan apa saja melainkan dengan kehendakNya sendiri. Siapa kita selepas ini, kemana kita, di mana pengakhiran kita lepas ni sama ada di syurga atau neraka. Semua itu atas rahmat Allah. Dia yang menetapkan segalanya. Seorang faqir kepada Allah hanya mampu mengharap supaya Allah memilihnya untuk dirahmati dan diberikan pengakhiran yang baik. Maka untuk itu, roja' ini akan mendorong al-faqir melakukan ibadah sebaik mungkin supaya dipilih oleh Allah.

"Sesungguhnya mereka telah berlumba-lumba dalam usaha-usaha kebaikkan, dan mereka berdoa kepada Kami dengan penuh harap dan takut, dan mereka itulah orang-orang yang tunduk hatinya kepada Kami." (al-Anbiya':90) 

Betul lah dengan ilmu...

"Sesiapa yang Allah hendakkan kebaikan kepadanya, Allah akan berikan kepadanya kefahaman agama." -muttafaqun 'alaih
 Meaning to say, jika Allah memberi kita kefahaman dalam agama; mudah mengamalkan apa yang disuruh, tinggal apa yang ditegah, dan mudah utk buat kebajikan, maka itu satu petanda Allah menginginkan kebaikan kepada kita, kebaikan yang akan membawa kita ke syurga kelak.

maka mintalah segala yang hasanah samada di dunia dan akhirat dengan penuh kehambaan, roja' dan khauf. Moga kita dipilih. Amin3.. Wallahumusta'an

 al-faqir, al-haqir, al-'asii ilallah
rasyidahmz


Pucuk yang sedang menuju cahaya. Moga saya juga dalam keadaan itu


Tiada ulasan:

Catat Ulasan