Sabtu, 20 Mac 2010

takpe..takpe..

TAKPE..TAKPE..
Dunia .. zaman islam dicabar. Di mana kita sebagai umat islam? Mampu melihat dan mendengar saudaranya ditindas? Mampukah kita sekadar meratap? Jika semua umat berpendapat “takpe.. kita mampu berdoa sahaja” (sungguh-sungguh kah kita berdoa?) Nescaya siapa lagi yang akan menolong mereka?
Hal ini telah diramal oleh Rasulullah SAW 14 abad yang lau
“Umat lain (musuh-musuh islam) akan meratah kamu dengan rakus sebagaimana mengelilingi hidangan makanan. –Adakah kerana bilangan umat islam yang sedikit? Sahabat bertanya. Tidak, bahkan jumlah kamu masa itu banyak sebagaimana banyaknya buih di permukaan banjir. Allah mengikis perasaan gerun dalam hati musuh terhadap kamu dan Allah campakkan dalam hati kamu AL-WAHAN.
Apa itu al-wahan, Ya Rasulallah?
“CINTAKAN dunia dan BENCIKAN akhirat”
Hamba teringat semasa hamba mengikuti satu pelajaran bersama Pak Su Hamid (time ajar kitab penawar bagi hati; kitabul zuhdi). Pak su sempat mengalunkan satu bait syair yang maksudnya:
-sesiapa yang cintakan dunia, mudharatlah akhirat # sesipa yang cintakan akhirat, mudharatlah dunia-
Nahh, inilah yang menyebabkan umat islam lemah dan mudah diperkotak-katikkan. Terlalu ramai bilangannya mencapai lebih 1 billion, tetapi..
“takpe.. ramai lagi yang akan tolong mereka. Aku tolong kat sini je lahh” ya, memang amat diperlukan pertolongan kita di sini. Tapi, sungguh-sungguh kah kita menolong?
Kalau generasi islam dahulu cintakan mati kerana dapat bertemu dengan Allah dengan segera. Dan tatkala datang seruan jihad, mereka segera menyahut dan merelakan diri beradu tenaga dengan musuh Allah dan tidak timbul pun rasa takut bertemu dengan mati
-orang Yahudi dan Nasrani sekali-kali tidak rela terhadap kamu buat selama-lamanya sehingga kamu ikut cara hidup mereka-

Tiada ulasan:

Catat Ulasan